INVIGNINGSTAL AV
BJÖRN SPRINGFELDT
 i Olle Nymans ateljé

Det finns inga jag lyssnar så noga på, som när konstnärer jag beundrar ger tips om vad jag måste se.


Så dunkade djungeltelegrafen för ett antal år sedan, att det fanns en elev på Konsthögskolan, som jag måste titta närmare på. Så kom det sig att jag för första gången klev över tröskeln till Maria Bajts ateljé.

Och huvudstupa kastades in i en underbart personlig och myllrande värld. Överallt och från golv till tak mängder av bilder och massor av olika slags material. Bland annat fanns bland verken en väldig leporello, d.v.s. en dragspelsbok, där hon berättar om sitt år i Thailand där hon gick på konstskola. Med hjälp av akvarell, collage, olika slags färgad kartong, blåkopior och andra höga och låga material huller om buller skildrade hon en resa i landet. Ett verk som var så originellt och vackert att det från elevateljén gick direkt till att ställas ut i Bonniers konsthall.

Det är ju vanligt att en ung människa blir konstnär inte inför en vacker solnedgång, utan inför en målning av en vacker solnedgång och när jag frågat Maria om hennes inspirationskällor, nämner hon sådana som den amerikanska baptistpastorn Howard Finster och andra självlärda outsiders. Alltså människor, som skapar bild inte för att göra konst, utan för att upprätta en förbindelse med världen och för att undersöka och berätta om den. Alltså en djupt ursprunglig handling, som har sin alldeles egen magi.

En annan beundrad bildmakare är Hans Christian Andersen, som vi alla känner som den världsberömde sagoförfattaren, men han gjorde också fantastiska bilder och var en mästare på att klippa silhuetter.

För mig finns inget mer stimulerande än att få komma in i en ateljé, det laboratorium där idéer, material och tekniker prövas och arbetet leder till snöpliga haverier och överraskande vackra resultat. Maria har nu återfört Olle Nymans ateljé till ett sådant laboratorium. När hon i tisdags kom hit från Berlin - där hon bor - flyttade hon helt enkelt in här i ateljén och har arbetat nätterna igenom för att måla vidare på sina bilder och direkt på väggen.

Klokt av Maria att välja den tiden på dygnet för sitt arbete. Vishetens gudinna i den grekiska mytologin har en uggla på axeln och den jagar på natten, då tankarna strövar fritt och vi svävar mellan vakenhet och dröm. Det är också välgörande med påminnelsen om att den konstnärliga handlingen är en mental process, både för den som skapar och för den som betraktar och bilden på väggen lever här och nu och sedan i minnet hos oss som fick se den.  

Maria har också för utställningen gjort en artist book med en mycket fin text av Sheena Malone, som går på djupet i Marias konstnärskap och ger en förklaring till utställningens titel, Sjörövarens guld. Helt klart är Maria Bajt en våghalsig och framgångsrik pirat och en sällsynt lyckosam alkemist.

Jag vill nu uppmana er att gå in i Marias värld. Glöm det förbaskade kravet på att man skall ”förstå”. Det är visserligen både nödvändigt och roligt att samtala om konst, men det är ju så, att där språket tvingas göra halt, där tar bildens äventyr vid.

Och nu föreslår jag en varm applåd för Maria Bajt!

contact

Maria Bajt lives and works in
Berlin and Stockholm
Studio: Wilhelm-Kabus Str. 72-74, Berlin
email:   mariabajt@gmail.com